Demir fiyatlarında yaşanan artışlar ve firmaların bundan sonra uygulaması gereken 4 değişiklik
Demir fiyatlarında yaşanan artışlar

Demir fiyatlarında yaşanan artışlar ve firmaların bundan sonra uygulaması gereken 4 değişiklik

Dolar kurunun gittikçe yükselmesi ile son dönemde inşaat sektörü de etkilenmeye başladı. Dolar yükselişi öncesi alınan işlerde zararlar iyice yükselmekle birlikte makas da gün geçtikçe açılıyor. Doğru planlamaya ve öngörüye sahip firmalar her ne kadar önlemini almış olsa da sektörde zarar etmiş ya da etmekte olan firmaların bunda sonra yapması ya da yapmaması gereken bazı adımlar mevcut.

İşi alalım, nasıl olsa yaparız!

İşlerin masada kazanıldığı inşaat sektöründe artık “işi bir alalım da” mantığını bir kenara bırakıp, girilecek işlere çok daha detaylı hazırlanılması gerekir. "İşi alalım da nasıl olsa yaparız" mantığı ile yola çıkan firmalar bırakın kar etmeyi, zarar bile etmemeleri mucize sayılmakla birlikte bu şekilde alınan işler iflaslarada neden olmaktadır. Ayrıca, bu mantıkla alınan işler, işi alan firma bir kenara, diğer firmaların da ciddi zararlarına neden olmaktadır. İşe doğru teklifler üzerinden hazırlanan firmaların hem emekleri boşa gitmekte, hem de bundan sonra çıkılacak ihaleler için de rekabet şartları olumsuz yönde etkilemektedir. Şunu unutmamanızda fayda var;
Sektörde her ne kadar diğer firmalar ile rekabet içerisinde olsanız da sektörden para kazanmanız ya da istihdam sağlamanızda rakiplerinizin de katkıları büyüktür. İşi her zaman ben alacağım mantığıyla gittiğiniz sürece hem firmanız, hem sektör, hem de rakipleriniz için büyük zararlar doğuracaksınız. Bu nedenle, işe doğru hazırlanıp, bu işi başarıyla yapabilirim dediğiniz işlerde var olmanız tüm sektöre için çok daha yararlı olacaktır.

Pursantaj ile metraj hesabı

Pursantaj Üzerinden Metraj Hesabı

Tonu neredeyse 2000 TL sınırına yaklaşan bir malzemenin pursantaj üzerinden tahmini bir sonuç ile hesaplanması, aldığınız işte para kazanmak bir yana, başa baş çıkmak için bile mucizelerin gerçekleşmesi anlamına gelmektedir. Bu kadar pahalı bir imalat için pursantaj verilerine güvenerek teklif hazırlamak, şans oyunlarından para kazanmak gibi olacaktır.

“pursantaj üzerinden metraj hesabı neden çıkarılmamalı yazımızı bir okumanızı tavsiye ederiz.”

Projelerde bulunan her bilginin doğru olduğunu varsaymak

Eğer bu ve benzeri yargılarınız varsa şu an bırakmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz. Her ne kadar statik analiz programları başarılı yazılımlar olsa da onlarında atladığı ya da hatalı verdiği bazı sonuçlar mevcuttur. Elle hazırlanan projelerde de bu süreçlerle sıklıkla karşılaşılan sektörde, aldığınız projelerde zarar etmek istemiyorsanız, her bilgiyi teker teker kontrol etmeniz gerekmektedir. Özellikle ihale süreçlerinde bunları yapmak mümkün değil diyorsanız, artık yazılım desteklerine başvurmanın zamanı geldi diyebiliriz. Hazırlanmakta ya da yürütmekte olduğunuz işi, inşaat mühendisi gibi tarayan ve hatalarını tespit eden, bununla birlikte metrajlarını da bitirip raporlarını oluşturan Com Metraj Yazılımlarına bir göz atmanızda fayda var. Rekabetin yüksek seviyelerde olduğu inşaat sektöründe, maharet düşük fiyatla iş almak değil, doğru metraj ve planlama ile işi yönetebilmektir. Bu noktada proje hatalarını da düzeltip sonuçları sizlere teslim eden yazılımlardan yardım alma zamanınız artık geldi.

Planlama

Planlama ve İnşaat

Eğer alınmamış iş için planlama mı yapılır diyorsanız, yukarıda bulunan 3 madde de sizin için önemli değil demektir. En kötü ihtimalle işin lokasyonu, bu lokasyonda yaşanacak zorluklar, hava şartları, malzeme transfer merkezlerinin uzaklıkları vb. adımları göz önüne almıyorsanız yine sektöre ve diğer firmalara zarar vermeniz an meselesi diyebiliriz. Her işin başı planlamadır. Ancak; doğru bir planlama için de doğru veriler elde etmeniz gerekmektedir. Ayrıca, MsProject ya da Primavera ile planlama yapıyorum çok başarılıyım diyorsanız şunu unutmayın, bu yazılımlar planlama arayüzleridir. Yani planlamayı siz yaparsınız, bu yazılımlar ekrana döker. Bu nedenle planlama nasıl yapılır, nelere dikkat edilir, hangi doneyi nasıl kullanmalıyım gibi bir takım noktalarda kendinizi ya da ekibinizi geliştirmeniz gerekebilir.

İnşaat maliyetleri

Ülkemizde karlılık oranı yüksek gibi yanlış bir yargı yüzünden neredeyse her köşe başında bir müteahhit görmeniz mümkün. İşini iyi yapan firmalar, olası krizler için önlemlerini yukarıda yazılan adımları sürekli olarak uygulayarak alıyor olsalar da sektörün güçlenmesi, kamu ya da özel sektörün zarara uğramaması için doğru, yani reel bilgiler üzerinden işe giriş yapmak olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Bu doğrultuda yazılımlardan da destek alabileceğiniz sektörde, teknoloji kullanımını ile iyi bir adım atmak için çok daha geç olmadan karar vermenizde fayda vardır.

Metraj Yazılımları iletişim
Doğru donatı metraj hesabına tek tıklamayla ulaşın
3 boyut ile modellemeden beton, kalıp ve kalıp iskelesi metrajları anında hazır?
Com Platinum ile kimlere çözümler sağladık?