AutoCAD Üzerinden Metraj Çıkarma
AutoCAD Metraj Çıkarma

AutoCAD Üzerinden Metraj Çıkarma

AutoCAD mühendisler, mimarlar, teknik ressamlar ve teknikerler tarafından yoğun olarak kullanılan bilgisayar destekli, vektör tabanlı bir teknik çizim ve tasarım programıdır. İnşaat mühendislerinin ve mimarların yoğun olarak kullanmakta oldukları AutoCAD programında bir inşaya ait proje çizim işlemleri 2 boyutlu ve 3 boyutlu olarak kolayca yapılabilmektedir. AutoCAD üzerinde yapılması önemli olan ve inşaat sektöründe çalışanların işlerini kolaylaştıran bir başka çalışma ise AutoCAD metraj çıkarma işlemleridir. AutoCAD programında yapılan çizimlerde yer alan projenin tüm alan uzunluklarının hesaplanması, uzunluk ve diğer ölçü birimlerinin belirlenmesi ve buna bağlı olarak birim fiyatın hesaplanması için AutoCAD metraj çıkarma programlarından faydalanılmaktadır.

İnşaat sektöründe faaliyet yürüten firmaları, mühendisleri ve mimarları en çok uğraştıran ve strese sokan çalışmalardan biri metraj çıkarma, hesaplama işlemleridir. Bir inşaat sektöründe bir yapıyı meydana getiren elemanların ayrı ayrı ölçülmesi ve inşada kullanılacak olan malzeme miktarlarının hesaplanması buna bağlı olarak fiyat çıkarılması önemli bir işlem basamağıdır. Çünkü metraj çıkarma işlemlerinde yapılacak olan bir hata toplam sunucun yanlış olmasına sebebiyet vermektedir. Örneğin demir miktarının fazla ya da eksik hesaplanması maliyetin fazla ya da az çıkmasına sebep verecektir. Bu da işi yapan ile yaptıran kişiler arasında probleme yol açacaktır. İnşaat sektöründeki bu zorlu süreci kolaylaştırmak adına ise metraj çıkarma programları kullanılmaktadır. Metraj çıkarma programları ile tüm hesaplamalar kısa sürelerde kolaylıkla yapılabilmekte ve yine aynı programlar vasıtasıyla AutoCAD metraj çıkarma işlemleri yapılabilmektedir.

AutoCAD programında yapılan bir kat planı, duvar çizimi, kalıp iskelesi çizimi ve benzeri tüm proje çizimleri üzerinden metraj çıkarılabilmesi büyük öneme sahiptir. AutoCAD metraj çıkarma işlemleri için mimarlar ve mühendisler Com Platinum, Com Standard, Com Enterprise gibi metraj programlarından yararlanabilmektedir. AutoCAD üzerinde yapılan bir çizimin bu tip metraj programları ile metraj hesaplamaları kolaylıkla yapılabilmektedir. Bir yapıya ait AutoCAD çizimlerini bu metraj programları ile entegre ederek kolaylıkla uzunluk hesaplamaları, ölçümler, adet belirleme ve fiyat belirleme işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Bir yapıyı meydana getirecek olan donatı, beton, kalıp, kalıp iskelesi ve benzeri elemanların AutoCAD ile çizilerek, Com Platinum, Com Standard, Com Enterprise metraj programları ile metraj hesaplamaları yapılabilmektedir.

İnşaat sektörü için oldukça önemli olan bu metraj uygulamaları sayesinde artık bu sektörde bulunanlar metraj çıkarma, metraj hesaplama ve hakediş ihale hazırlık çalışmalarını kolay bir şekilde yapabilmektedir. Metraj programları ile tüm donatı metraj hesaplarının, adet hesaplamalarının, donatı metraj raporlamaları ve ihale hazırlık sürecindeki hakediş metraj hesaplamalarının yapılması mümkündür. Bununla birlikte beton, kalıp, kalıp iskelesi metraj hesaplarını da yapabilir ayrıca yeşil defter ve keşif özetlerini, kalıp takımlama listelerini kolaylıkla raporlayabilirsiniz. Metraj programlarının sunmuş olduğu tüm bu kolaylıkların yanında en güzel özelliklerinden biri de AutoCAD metraj çıkarma işlemlerinin yapılabilmesine imkan vermesidir. Bu özellik mimarları ve inşaat mühendislerinin işlerini oldukça kolaylaştırmakta ve rahatlatmaktadır. Bu sayede beklenen metraj hesaplamaları hızlı bir şekilde çıkartılarak, işler daha kısa sürede bitirilebilecektir. Bu ve benzeri programlar AutoCAD ile çalışırken mimar ve mühendisleri hızlandırmakla kalmayacak, üzerlerinden büyük bir yük kalkmış olacak.

Metraj Yazılımları iletişim
Statik projelerde donatı adet bilgilerini neden yazmazlar?
Demir fiyatlarında yaşanan artışlar ve firmaların bundan sonra uygulaması gereken 4 değişiklik
Com Metraj Yazılımları Türkiye'nin Devlerinin Tercihi!