Çizimden Metraj Çıkarma
Çizimden Metraj Çıkarma

Çizimden Metraj Çıkarma

İnşaat sektöründe faaliyet yürüten firmaların, mimarların ve mühendislerin yapılacak olan inşa projesindeki zorlu çalışma basamaklarından biri de metraj çıkarma, metraj hesaplama işlemleridir. Bir inşada kullanılacak olan malzeme miktarının hesaplanması yani yapıyı meydana getirecek olan tüm elemanların ayrı ayrı ölçülmesi ve hesaplarının çıkarılması metraj olarak adlandırılmaktadır. Tüm bu maliyet hesapları ise metraj çıkarma ile yapılmaktadır. Artık günümüzde kullanılan metraj programları sayesinde eski zamanlara göre metraj çıkarma ve hesaplama çalışmaları daha kolay yapılabilmektedir. Hatta bu metraj programları ile inşaat sektöründe çalışanlar çizimden metraj çıkarma işlemlerini dahi kolaylıkla yapabilmektedir.

İnşa sektöründe çalışan mühendislerin ve mimarların kullanmış oldukları birçok çizim ve modelleme programı bulunmaktadır. Bu çizim programları sayesinde mühendisler ve mimarlar kolaylıkla bir inşa projesi için 3 boyutlu modellemeler ve çizimler yapabilmektedirler. Yapılan çizimler sonrasında ise ilgili proje için kullanılacak olan elemanların ölçülerek, malzeme miktarının hesaplanması gerekmektedir. İnşada kullanılacak olan her elemanın ayrı ayrı ölçülerek, buna bağlı olarak maliyet hesabı çıkarılmaktadır. Zorlu ve hassas bir süreç olan metraj hesaplamalarının hatasız olarak yapılması gerekmektedir. Çünkü malzeme miktarının eksik ya da fazla yazılması veya ölçü birimlerinin hatalı kullanılması maliyette farklı sonuçların çıkmasına sebebiyet verecektir. Bu da projeyi yapan ile yaptıran arasında bir anlaşmazlığın ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Metraj Uygulamaları

Autocad metraj çıkarma işlemlerinde günümüzde kullanılan farklı metraj programları bulunmaktadır. Com Platinum, Com Standard, Com Enterprise gibi programlar bunlardan bazılarıdır. Bu programlar sayesinde donatı metrajı, beton metrajı, kalıp metrajı, kalıp iskelesi metrajı, demir metrajı, duvar metrajı gibi hesaplamalar kolaylıkla yapılabilmektedir. Bu metraj uygulamaları ile yapılan metraj hesapları %100 doğru sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Ayrıca bu metraj programlarının sunmuş olduğu kolaylıklardan biri de bu programların çizimden metraj çıkarma işlemlerine olanak tanımasıdır. İnşaat sektöründe çalışmakta olan mimar ya da mühendislerin AutoCAD, BricsCAD, ZWCAD, G-Star CAD ve benzeri çizim ve proje işleri için kullanmış oldukları çizim programları bulunmaktadır. Bu programlar sayesinde temel, kat, duvar, kiriş, kolon, pencere ve benzeri bir inşayı meydana getirecek olan tüm alanların çizim işlemleri yapılabilmektedir. Programlar vasıtasıyla yapılan çizim ve modelleme projelerinden ise Com Platinum ya da Com Standard gibi metraj programları aracılığıyla çizimden metraj çıkarma işlemleri rahatlıkla yapılmaktadır. Zorlu metraj hesaplamalarının oldukça kolay ve kısa sürelerde yapılmasına imkan veren metraj programları, inşaat sektöründeki bu eksikliği gidermektedir. İş yükünü azaltan, hatayı minimuma indiren ve daha hızlı metraj çıkarma yapılmasına olanak tanıyan bu programlar ile sizde işlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.

Metraj Yazılımları iletişim
Statik projelerde donatı adet bilgilerini neden yazmazlar?
Demir fiyatlarında yaşanan artışlar ve firmaların bundan sonra uygulaması gereken 4 değişiklik
Com Metraj Yazılımları Türkiye'nin Devlerinin Tercihi!